Dia de la dona 2022

Dia de la dona 2022

El dia de la Dona és una celebració molt assenyalada per a Gaia en Igualtat i Diversitat i sempre ho celebrem amb especial il·lusió. Els dies 8 i 9 de març, com cada any, les famílies van portar alguna cosa de color violeta: roba violeta, aquella perruca del carnestoltes l’esprai lila que no havien fet servir, maquillatge, ungles de colors… la imaginació va tenyir Gaia de color violeta.

El 8 de març vam fer un taller de pancartes amb les Dones Encantades a la porta de l’Escola dels Encants, i vam anar plegades a la Manifestació.

El 9 de Març, van celebrar el dia de la Dona a Gaia. Al matí, amb la col·laboració del Grup Biblioteca vam oganitzar un contacontes lliure d’estereotips a l’escola, on van participar 8 dones de la comunitat. Ens pensàvem que ho faríem al jardí, però la pluja no ens va deixar. Finalment, l’equip de l’escola va habilitar els baixos i vam poder celebrar-ho.

A 3 anys, la Georgina, mare de l’Ana de La Volta, va llegir Rínxols d’ós i la Pili, àvia de la Maria de Bacho Kiro, va llegir Sóc una nena.

A 4 anys, l’Olga, mare d’en Joel de Ginkgo Biloba i en Gerard de Borumballa, va llegir Princesa Kevin, la Netta, Mare de la Gali d’Imago, va llegir Ara em dic Joana i la Juana, l’àvia de la Bruna de Borumballa, va llegir Rosa Caramel.

A 5 anys, la Míriam, mare de la Naia de Tailerra, va llegir Cua de sirena, la Georgina, Mare de l’Ana de La Volta, va llegir Visca les ungles de colors! i la Nahia, mare de la Lila de Tailerra, Onze dames atrevides.

A primer, la Juana, l’àvia d’en Camilo de Kebara, va llegir Eremita sobre ruedas, la Netta mare de Bacho Kiro, va llegir l’única lectura en anglès: Julian is a Mermaid; i la Sara, mare de la Maria de Bacho Kiro, Els dies feliços.

A segon, la Susanna, mare de la Laia d’Uruk, va llegir Les Sirenes de Valpeixão, la Sara, mare de la Maria de Bacho Kiro, Cuenta Conmigo, i la Carmen, mare de la Niko d’Imago, La Princesa Rebel.

Moltes gràcies a totes!

A la tarda, festa! Una altra vegada el violeta va ser el protagonista, amb un mural violeta al Jardí Gran.

I després, una obra de teatre amb perspectiva feminista: La Rateta Voladora, de la companyia de teatre Mitja i Mitjoneta. Una reinterpretació del clàssic La rateta presumida, en el que a la rateta se li trenca la seva escombra voladora i planta cara a l’assetjament dels animals que la visiten.

A més hem pogut compartir recursos amb la comunitat, alguns els deixem més avall per a què els pugueu consultar, són algunes lectures i vídeos que hem compartit pel TG.

Des de Gaia en Igualtat i Diversitat volem agrair la implicació de la Comunitat Gaia que va fer possible que el dia de la Dona tingués tan bona rebuda. Gràcies a les Dones Encantades, a les famílies contacontes, a les famílies que ens van deixar material, a la Comissió d’Activitats Lúdiques, a la Comissió de Comunicació, al Grup Biblioteca, a l’escola, a la Junta, a tot l’AFA… i a totes les persones que han pogut gaudir i ser còmplices d’aquest dia amb nosaltres!

 

RECURSOS

Vídeo: En Spain we say, igualdad. (CAST, 1’30’’)

Víedo: Barcelona, Ciutat feminista (CAT, 1’)

Lectura: El feminisme diu no a la guerra.
Ni guerra que nos destruya ni paz que nos oprima, de Justa Montero, a CTXT.
“El rechazo a las guerras y la defensa de la paz han estado siempre presentes en el ideario y quehacer feminista y forman parte de su internacionalismo, de lo que hoy se llama el ‘grito global’”. Llegir-ne més.

Lectura que volem compartir amb les mares i altres persones que maternen a Gaia:
Maternar als marges, de Laia Gordi, a la Directa.
“Fa uns mesos, parlava amb una amiga molt llegida –amb dues nenes ja més grandetes– i em deia que està molt bé lluitar per un món amb les cures al centre i per permisos de maternitat més llargs i universals, però que a ella li faltaven referents sobre com “transitar el mentrestant”. Si la maternitat és potencialment transformadora i empoderadora, com ho fem per no perdre tot això entre hores de feina, pressió social, soledats i cansaments diversos de la maternitat en el món capitalista? Com maternem als marges, mentre no hàgim pogut canviar el centre?” Llegir-ne més.

Lectura: Cohousing senior, el sueño de la vejez dorada hecho realidad, d’Ángeles Ródenas, a Pikara.

Llibres
Per als infants:
26 contes per celebrar amb la canalla el Dia Internacional de les Dones

Novetats adultes:
¿Y tú qué miras?, memòries de Gabourey Sidibe. Llegir ressenya d’Afroféminas.
Feminismo de barrio: Lo que olvida el feminismo blanco, de Mikki Kendall.