Dia de La Nena i la Dona en la Ciència, 2022: Anem al jardí a fer experiments!

Dia de La Nena i la Dona en la Ciència, 2022: Anem al jardí a fer experiments!

El dia 11 de febrer vam celebrar, com cada any, el Dia de La Nena i la Dona en la Ciència a Gaia. Aquesta vegada, hem pogut comptar amb set dones científiques que pertanyen a la comunitat Gaia. Els volem donar especialment les gràcies per haver dedicat un matí a compartir les seves experiències com a dones científiques. Visibilitzant el seu treball com a dones que es dediquen a la ciència, brinden referents a la infància que poden contribuir en l’elecció d’aquestes àrees com a carreres professionals. Aquest any, hem fet experiments al jardí gran i petit, en diferents franges horàries, on els infants de diferents edats han pogut interactuar lliurement amb tres propostes a diferents zones del jardí.

La Laura Cervera va ser la primera a escriure’ns. Ens va fascinar la seva proposta de fer models de virus amb boletes de plastilina, llana i escuradents. La Laura és la mare del Nil de les Estunes, es Dra. en Biotecnologia i es dedica a la virologia: fa vacunes i virus per fer teràpia gènica. Els nens i nenes de totes les edats s’han mostrat entusiasmats amb aquesta activitat ja que estan molt familiaritzats amb la imatge del coronavirus. La llana simulava l’ADN o ARN del virus, que són idiomes diferents per descriure com són els virus. També ens va ensenyar un virus amb un trosset de llana de dins d’un color diferent: era un virus modificat per aportar un gen defectuós a una cèl·lula.

L’Aida, la mare de l’Ovidi de les Estunes, ens ha posat en contacte amb la tieta de l’Ovidi, l’Estela Cámara. Ella és investigadora a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Estudia el funcionament dels processos cognitius (memòria, llenguatge, atenció, etc.) a través de la neuroimatge. Ens va mostrar imatges dels cervells i una ressonància, i ens va proposar pintar cervells de manera que l’Ovidi i els nens i nenes de cinc anys han pogut posar color a la substància grisa.

Amb la Sílvia, mare de l’Alessandra i la Greta, de Ginkgo i Lluerna, hem pogut fer experiments amb aliments. La Silvia Scapuzzi és Dietista i Tecnòloga d’Aliments. Ella ha treballat a laboratoris d’anàlisis microbiològics d’aliments i al departament d’R+D d’una empresa de conserves i sucs de fruites. La Sílvia feia anàlisis dels aliments, creava nous productes… Ens ha portat una poma amb la qual hem pogut observar el procés d’oxidació i també què passa si alterem aquest procés tractant-les amb suc de llimona.

La Neža Furlan és la mare de la Jana del Bacho Kiro. És llicenciada en Química i treballa al departament d’ R+D d’una empresa de pintures. Amb la Neža hem pogut experimentar amb el color. Ha portat cartolines pintades amb pintura de colors diferents del projecte que està duent a terme a la seva feina. Amb colorant blanc, les criatures han anat observant com la pintura anava canviant la seva tonalitat.

Per últim, ens ha acompanyat l’equip format per tres mares de diferents ambients. La Ramona, mare de l’Eric de l’Uruk i la Mia, de la Lluerna. La Laura, mare del Pau de l’Astrolabi i l’Aitana del Refugi. També l’Alina, mare de la Manuela de l’ambient de Saqqara i l’Eloi del Refugi. La Ramona Galatola és biòloga i Doctora en Farmàcia, la seva especialitat és el disseny i desenvolupament de nous ingredients cosmètics. La Laura Domènech és farmacèutica i tecnòloga d’aliments, col·labora en un hospital per a la cura de les persones malaltes que necessiten ser tractades amb medicaments. L’Alina Robledo és dissenyadora gràfica, especialitzada en producció i impressió de packs i pèrit en grafoscopia. Juntes ens han mostrat diversos experiments, com el de “l’aigua que no cau” per efecte de la pressió atmosfèrica; “el pebre que fuig”, explicant el concepte de tensió superficial de l’aigua; “la pluja de colors”, per experimentar amb l’afinitat de l’aigua i de l’oli i la densitat; l’experiment de “la llet màgica”, on han pogut veure com interactua el sabó amb les proteïnes de la llet i com es formen micel·les; o l’experiència de la cromatografia sobre paper, on han pogut investigar amb els conceptes de capil·laritat i afinitat entre molècules. Tot un món per descobrir!

Estem molt agraïdes a les científiques de la nostra comunitat educativa, ha sigut un èxit de participació i ens ho hem passat d’allò més bé!

Gaia en Igualtat i Diversitat