26 Feb Què va passar a l’Escola el dia 11 de febrer?
Posted at 21:17h in
Igualtat i Diversitat by AFA El Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, algunes dones de Gaia van contribuir a oferir referències de la ciència en femení. En aquest article, ens endinsem a l’Escola per descobrir les propostes que hi va haver!
Com ja sabeu, el passat dimarts 11 de febrer la comunitat educativa de Gaia va organitzar una jornada per celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.
Una proposta que va néixer de la iniciativa de dues mares, la Marcel·la i la Núria, amb l’objectiu de visibilitzar la seva tasca i oferir referències femenines en l’àmbit científic i tecnològic.
La cogestió entre les famílies, l’Escola, els grups de treball de Biblioteques i Gaia en Igualtat va fer possible aquesta jornada. Durant les estones de lliure circulació, les dones van oferir les següents propostes en els ambients de ciència (El Refugi, Les Estunes i Imago), el jardí gran i algunes zones de pas:
La Marcel·la (mare de l’Olívia de La Volta) va compartir una presentació sobre la recerca en microorganismes i bacteris. Amb algun exemple pràctic de com els bacteris es queden a les mans brutes. La ciència també ens pot ajudar a entendre la importància dels hàbits d’higiene!
La Núria (Guiu- La Volta) és metgessa i va compartir instrumental mèdic i coneixements, amb una convidada especial a la motxilla: la seva petita. Els infants es van vestir amb les bates, feien servir el fonendoscopi i gaudien passant per tots els rols: ara t’escolto jo el cor, ara em cures tu… Molt didàctic i divertit!
La Lorena (Roger – El Refugi) va improvisar una consulta d’infermeria: curava ferides, pesava i mesurava, vacunava…Els infants anaven triant amb quina experiència volien participar, va ser tan exitós, que van faltar més mans que un dia qualsevol a urgències!
L’Ana Beatriz (Lea – El Refugi) va fer cinc cèntims sobre la ciència que estudia els éssers vius: la biologia. I per a experimentar-ho, va portar unes plantes, i els infants les cuidaven, aprenien sobre elles i les “vacunaven”; per entendre que part de la tasca d’una biòloga pot ser garantir la bona salut de les plantes.
L’Alícia (àvia de la Bruna – Imago) treballa en l’àmbit de la robòtica en medicina. I va explicar que els robots són molt més del que l’imaginari dels infants acostuma a acollir: poden ser autèntiques màquines pensades per facilitar un munt de tasques, i empoderar així a les persones per a desenvolupar altres habilitats. Una presentació molt interactiva que va provocar curiositat i alegria entre el públic!
La Sonia (Teo – La Volta) és arquitecta especialista en bioconstrucció.I per parlar de física i de descens de càrregues, va proposar fer una construcció conjunta amb els infants. El material: plastilina i espaguetis. A mesura que l’estructura anava creixent, anaven descobrint que la base havia de ser més sòlida!
La Carolina (Carlos – El Refugi) és física i va explicar com és el seu camp de treball: els quarks. Hem hagut de cercar el significat, i diu així, “els quarks són els fermions elementals massius que interactuen fortament formant la matèria nuclear i certs tipus de partícules anomenades hadrons. Juntament amb els leptons, són els constituents fonamentals de la matèria bariònica”. A través de jocs de blocs, aigua i fletxes, i molta creativitat, va compartir-ho amb els infants!
La Julieta (Mia – Imago) i l’Adelaida (Rita – Les Estunes) van preparar activitats al jardí per parlar dels virus, bacteris, gèrmens, dispersió (a través d’una activitat en rotllana), etc. Els trossos de pa de motlle que hi havia penjats durant aquests dies on la pissarra de La Fonda eren part d’un dels experiments dels infants!
La Laura (Nil – La Lluerna) i dues companyes del seu grup de recerca (que produeix virus per teràpia gènica) van dinamitzar una proposta de capil·laritat amb colorants. Una experiència molt visual que va cridar l’atenció dels infants que passaven pel jardí!
La Sandra (Gala – La Lluerna) va fer possible un somni de moltes persones: convertir-se en arqueòlogues per un instant! En el jardí va explicar com una arqueòloga s’encarrega de cercar objectes de gent que va viure fa molts anys, per entendre com eren, què feien, què menjaven, etc. I per a viure-ho en primera persona, els infants podien participar d’una simulació d’excavació, on trobar alguns objectes enterrats!
En representació delgrup de Biblioteques, la Bea (Lara – La Vila) i la Bárbara (África – La Vila) van compartir un
recull de llibres, on les protagonistes són dones científiques, a més d’oferir un
espai de descobriment i experimentació: amb microscopi, lupes, un joc de memòria, radiografies, prismàtics…
Durant uns dies, els llibres seleccionats estan repartits pels ambients!Del grup de Gaia en Igualtat hi va anar la Míriam (Naia – La Vila) per donar suport i enregistrar el que anava succeint, per compartir-ho també amb les famílies!
Podeu consultar totes les fotografies d’aquesta diada a l’espai privat del web: https://www.escolagaia.cat/dia-de-la-dona-i-la-nena-en-la-ciencia/
I després d’aquesta experiència tan meravellosa, aviat activarem una altra proposta per celebrar el dia 8 de març. Famílies, estigueu ben atentes!