Carnaval lliure d’estereotips: reflexions i recursos

Carnaval lliure d’estereotips: reflexions i recursos

Aviat les disfresses i les pintures per tot el cos ens acompanyaran durant uns dies, el Carnaval és una diada que agrada a moltes famílies, ¿i si, a més, aprofitem per contribuir a fer que sigui un espai lliure d’estereotips limitadors?
A l’AFA ja estem treballant per celebrar el Carnaval, i durant la preparació de la festa, la Comissió Lúdica ha fet força debat sobre com creiem que volíem viure aquesta diada. Aquestes reflexions les hem compartit amb el grup de Gaia en Igualtat i el resum era molt clar: “som conscients que en l’àmbit de les disfresses hi ha molts estereotips, així que volem una festa lliure d’aquests”.

Per què un Carnaval sense estereotips?

Tal com comentàvem en la publicació anterior sobre les joguines no sexistes, els infants desenvolupen valors i aptituds a través del joc. Disfressar-se, convertir-se en una altra persona, esdevenir un personatge, etc. és, sens dubte, un joc divertidíssim per a molts infants.

Aquest caràcter transgressor i trapella dels orígens romans del Carnaval sovint ressorgeix inclòs entre les persones adultes. Sembla que al Carnaval tot s’hi val… però pensem-hi: tot?

Si les joguines poden ser les transmissores de rols i missatges (tant constructius com limitadors), les disfresses també poden perpetuar referències i creences, i això es fa especialment visible quan hi intervé el gènere.

La Unió de Consumidors valenciana ja ho diu: “volem advertir de la importància d’adquirir productes de qualitat, en establiments especialitzats i de confiança, i de realitzar una elecció de la disfressa responsable, evitant estereotips sobretot quan els destinataris són menors”.

“Disfressa de nena” vs “Disfressa de nen”

Entre molts criteris que poden intervenir en l’elecció de les disfresses, actualment sembla que el gènere és un dels principals. Només cal entrar a qualsevol botiga, consultar un catàleg o comprar disfresses en un web. “Disfressa de nena” vs “Disfressa de nen”. Aquesta és una de les categories principals per classificar les disfresses a tot arreu.

En les professions la diferenciació és molt evident, els nens tenen l’oportunitat de ser pilots de carreres, astronautes, policies, bombers, jugadors de rugbi, científics…
I les nenes: infermeres, hostesses, ballarines, animadores…

Quan existeixen les dues versions (policia, bomber, cuiner) l’uniforme fa una clara diferenciació que no es correspon amb la realitat. De fet, en el cas de les disfresses que s’identifiquen com “per a nenes”, la hipersexualització es fa evident de seguida (recordem articles com aquest d’El Periódico, sobre una disfressa infantil d’infermera sexy).

La falta de referències des de la primera infantesa es pot quedar fàcilment en el nostre imaginari, i en el nostre futur com a persona adulta, podem acabar creient que hi ha professions exclusives d’homes i professions de dones. Només cal mirar les estadístiques, i veurem que només l’1% de les bomberes de Barcelona són dones, o l’escassa representació de les dones a la ciència, la tecnologia…

Si mirem més enllà de les professions, els estereotips continuen presents: disfresses de superherois i princeses, un clàssic. La diferència que hi ha entre les característiques i els valors que transmeten uns i altres és força evident.

I si el meu fill vol disfressar-se de Spiderman i la meva filla de l’Elsa de Frozen?

Si ho vol, i a vosaltres com a família us sembla bé, endavant. Aquí no està el problema, potser una mica de reflexió sobre per què vol aquesta disfressa i no una altra podem fer, però tampoc és qüestió de frenar les seves inquietuds. La idea és que l’elecció sigui LLIURE.

La pregunta que convidaríem a fer-nos és: i si el meu fill diu que vol anar de princesa? I si la meva filla vol disfressar-se de superheroi? Tant si la resposta és “sí” com si és “no”, hauria de ser la mateixa pels dos casos, gènere a banda.

La imaginació és la millor de les disfresses
Quan parlem de disfresses lliures d’estereotips, ens estem fixant en aquelles que estan comprades i ja fetes. Amb aquestes disfresses, l’infant només cal que se les posi i, en tot cas, la imaginació ve a partir d’aquell moment.

Hi ha una manera de fer que siguin els mateixos infants qui facin aquest camí de construir amb llibertat quines disfresses volen: oferint material com mocadors, teles, pintures, barrets, roba, màscares…

La fantasia, la imaginació, l’esperit creador sense límits que tenen la majoria dels infants, el joc simbòlic que hi apareix… és una gran oportunitat (i sovint més econòmica) per gaudir del Carnaval.

Consells per triar una disfressa lliure d’estereotips

Amb tot el comentat, alguns consells serien:

  • Apostar per disfresses fetes pels mateixos infants i/o famílies
  • Oferir objectes i elements que convidin a fer volar la imaginació i la creativitat
  • Ser conscient que la desigualtat de gènere es manifesta en les disfresses i, per tant, tenir una mirada crítica a l’hora de seleccionar-les
  • Descartar aquelles disfresses que suposin una hipersexualització
  • Respectar els infants i veure què els hi agrada i amb què se senten realment còmodes

Recursos

ArticleLa Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana reclama evitar estereotips i rols de gènere en les disfresses” (2019)
https://uniodeconsumidors.org/la-unio-de-consumidors-reclama-evitar-estereotips-i-rols-de-genere-en-les-disfresses/

Article¿Los disfraces infantiles son sexistas?” https://www.elnacional.cat/es/sociedad/disfraces-infantiles-sexistas_137991_102.html

ArticleEls experts consideren “violència simbòlica” les disfresses sexistes de nena
https://cat.elpais.com/cat/2017/02/09/catalunya/1486667794_756474.html

Campanya de la Comissió de Gènere de l’AFA Escola Fructuós Gelabert (2019) https://agora.xtec.cat/ceipfg/ampa/genere/carnestoltes-lliure-destereotips/

Participa a l’AFA

Si vols participar en aquest tipus de reflexions i propostes, escriu a gaiaenigualtat@gmail.com

Si vols contribuir en les festes que organitza l’AFA, escriu a afa.comissiofestes@gmail.com