Jugar lliures d’estereotips: reflexions i recursos

Jugar lliures d’estereotips: reflexions i recursos

S’acosta el Nadal i, tot i que intentem fugir del consumisme en extrem, és gairebé inevitable que apareguin noves joguines per casa. Des del grup Gaia en Igualtat volem convidar a reflexionar i trencar els estereotips.

Sabem que els infants desenvolupen valors i aptituds a través del joc, i hem sentit i repetit centenar de vegades que nenes i nens experimenten i es desenvolupen jugant.

Per tant, i en especial en aquests primers anys de vida, és força evident que el joc és cabdal per la seva construcció mental i social, i que pot actuar com a mitjà per transmetre patrons i models de respecte i igualtat.

En aquest sentit, les famílies tenim un paper fonamental a l’hora de triar, suggerir o oferir joguines que transmetin valors positius i trenquin amb els estereotips de gènere.

Hi ha joguines de nenes i joguines de nens?

Doncs la resposta és no. A priori cap joguina requereix necessitats específiques que ens vinguin determinades per les nostres diferències biològiques.

Però si observem el nostre entorn, podem veure que hi ha clars patrons i joguines tradicionalment masculines i/o femenines.

Només cal veure una estona els anuncis de joguines, o entrar a una botiga i observar com estan organitzades, quines són les referències que hi ha, qui apareix al catàleg fent què, quines disfresses són “per nenes” i quines “per nens” (com també ocorre a les botigues de roba).

De vegades és més subtil, no diu directament “això és per un nen i les nenes no hi poden jugar” però estan reforçades per les referències que fem servir, les mateixes dinàmiques que veuen a casa, les reaccions socials i els comentaris random que ens trobem en el dia a dia, etc.

 

Un nen no pot jugar a pilota i una nena no pot jugar a nines?

A l’altra banda del discurs per la igualtat ens trobem el discurs de “i quin mal veieu en tot això?”

Doncs allò que sembla tan innocent com pot ser un joc, pot tenir conseqüències rellevants en la seva vida. Més enllà del comentat sobre el procés de desenvolupament, els jocs tradicionalment masculins han estat vinculats amb rols d’acció i motricitat; i els jocs tradicionalment femenins han estat vinculats a les cures,tasques reproductives i de la llar.

Sense entrar en el detall, si ens fixem en l’edat adulta, el cens de conductor i les enquestes de mobilitat demostren que hi ha més homes que dones que condueixen vehicle privat.

El mateix podem veure en el cas de les cures, on les dones són les que majoritàriament sol•liciten la reducció de jornada per cura d’infants o de gent gran.

Són algunes dades dels milers d’exemples que podem trobar en el nostre dia a dia, on la pràctica reiterada d’una sèrie d’activitats, des de la primera infància, determina a què tindràs accés o què podràs sentir que et correspon.

Dit això, evidentment que un nen pot jugar a pilota i una nena a nines, i al revés. I aquí és on està el què de la qüestió. En donar la llibertat d’elecció, en oferir i posar a disposició aquells jocs que considerem oportuns pels nostres fills i filles, sense que el filtre de selecció sigui el gènere. Pensem en com aquella joguina pot aportar coses positives als nostres infants, quin missatge els hi estem transmetent i com podem aconseguir que s’ho passin bé sense caure en estereotips limitadors.

Participa a Gaia en Igualtat

Aquesta és la primera reflexió que fem des del nou grup de treball de l’AFA “Gaia en Igualtat”, si vols més informació i/o et vols adherir, si us plau, escriu a gaiaenigualtat@gmail.com

 

Llistat de recursos

Després d’aquesta reflexió, us convidem a fer-vos preguntes cada cop que els vostres infants reben una nova joguina.

Per a poder aprofundir més sobre aquest tema, us recomanem els següents recursos: